Jak na efektivní dashboardy v Google tabulce

Novinkou v G Suite je přidání motivů (Themes), prvku průřez (filtrů, Slicers) a nového grafu pro výkonnostní KPI ukazatele (scorecards). Všem tvůrcům „dashboardů“ přinesou více možností při jejich tvorbě v Google tabulce. Vím, teď zajásají pracovníci v korporacích, stejně tak systematičtí tvůrci všemožných přehledů a nástěnek. Pojďme se podívat proč.

Citované prvky dovolí o něco lépe rozvrhnout nebo nadefinovat “dashboard” – česky řečeno nástěnku, resp. stránku s přehledem klíčových ukazatelů. Osobně jsem využíval možností Google Data Studia, ve kterém jsem si tyto přehledy vyráběl a napojoval je například na Google tabulku (o tom napíši zase někdy příště, řeším tak jednoduché agendy na úřadě městyse).

Google tabulka, filtry, přehledy, kpi, motivy. Novinka v G Suite Google Sheet, ukázkový dashboard

Pro demonstraci jsem vyrobil fiktivní tabulku s prodejem bytů ve třech českých městech po jednotlivých měsících. Reálně si můžete zmiňované prvky, jejich chování vyzkoušet v reálu (odkaz vede na testovací Google tabulku).

Pro grafické sladění používejte v Google tabulce motivy, themes

Každý si dokáže představit výhody použití motivů, šablon. Volbou předdefinovaného motivu ušetříte čas a nebudete „graficky“ tápat. Ladění vzhledu a stylu nástěnky uděláte na dva, tři kliky. Vše se vám podstatně zjednoduší. Předdefinované motivy, šablony najdete v menu Formát.

Google tabulka, filtry, přehledy, kpi, motivy. Novinka v G Suite Google Sheet, přehled motivů

Ovládací prvek průřez, slicers v Google tabulce

Jedná se o šikovný dynamický prvek, který umožní filtrovat prezentovaná data. Filtry samozřejmě v Google tabulce existují od nepaměti, tak o co vlastně jde?

Prvek rozbalovacího seznamu prováže s daty v konkrétním sloupci a libovolně jej umístite v Google tabulce. A pak už jen filtrujete a filtrujete a filtrujete… Na přiloženém obrázku vidíte dva prvky průřezu pro filtrování měsíce a města. Prvek průřez najdete v menu Data.

Google tabulka, filtry, přehledy, kpi, motivy. Novinka v G Suite Google Sheet, co jsou průřezy?

Nový styl grafu rychlého přehledu, uhmmm prostě takové výkonnostní kpi ukazatele, scorecards

Nově přidaný prvek grafu rychlého přehledu jednoduše dovolí vypíchnout klíčové hodnoty. Ne že by jste je nedokázali zobrazit i před tím, ale nové řešení je mnohem přímočařejší. Ušetříte nějaký ten čas při návrhu a jako bonus dostanete vzhled prvku, který je pro KPI indikátory všeobecně používaný. Prima je možnost porovnání s předchozím obdobím, nebo předchozí sadou hodnot.

Google tabulka, filtry, přehledy, kpi, motivy. Novinka v G Suite Google Sheet, nastavení grafu pro PKI

Krok k vyšší efektivitě?

Zajímalo by mne, co si o novinkách v Google tabulce myslíte? Najdete pro ně použití? Máte v hlavě scénáře využití? Klidně mě napište nebo pošlete ukázky použití.

Víte že v Google tabulkách nemusíte zůstat jen u naznačených možností. Můžete využít automatizací pomocí Google scriptu. Můžete načítat informace z jiných webových stránek. Můžete napojovat formuláře atd. Kontaktujte mne, pokud si o uvedených možnostech budete chtít nezávazně promluvit.

autor Radek Pohnán

Jsem Google Cloud Partnerem a držitel prestižní certifikace Google Certified Deployment Specialist. Rád vám poradím, zda jsou Google aplikace G Suite vhodné i pro vás. Naučím vás, jak je správně a naplno používat. Ale pokud uvidím, že se pohybujete v jiném světě, na rovinu vám to řeknu.

Okomentovat

Váš e-mail nebude zveřejněn. Povinné údaje jsou označeny *

RYCHLÝ KONTAKTCleverity.cz
Jak můžu pomoct vám? Napište mi a něco vymyslíme.
KDEKOLIV V ČR NEBO KDE JE INTERNETPraha - východ
mapa-cleveity-slepa
JSEM SOCIÁLNÍ AJŤÁKPropojíme se?
Preferuji sociální síť Linkedin. Právě tam pro vás publikuji nejvíce novinek, článků a tipů ze světa Cloud technologií.
warengo
RYCHLÝ KONTAKTRadek Pohnán
Jak můžu pomoct vám? Napište mi a něco vymyslíme.
KDEKOLIV V ČR NEBO KDE JE INTERNETMěstys Škvorec, Praha - východ
mapa-cleveity-slepa
JSEM SOCIÁLNÍ AJŤÁKPropojíme se?
Preferuji sociální síť Linkedin. Právě tam pro vás publikuji nejvíce novinek, článků a tipů ze světa Cloud technologií.
warengo

Všechna práva vyhrazena © 2020 Cleverity.cz.

Ilustrace © Ladislava Pechová.

Všechna práva vyhrazena © 2020 Cleverity.cz. Ilustrace © Ladislava Pechová.